Fijn-schrijvers

Over mij

Mijn naam is Marjolein Vrijenhoek en ik ben de ‘creatieve moeder’
van de Fijn-schrijvers!

Ik schreef al jaren zelf, professioneel en als hobby, toen tijdens een cursus mijn interesse werd gewekt voor het schrijven voor kinderen. Tijdens die cursus kreeg ik het idee niet alleen vóór, maar ook mét kinderen te schrijven. Ik ging met een idee voor een verhaal de groep van mijn zoon in (toen groep 3). Samen met de kinderen bedacht ik het hele verhaal, waarna ik achter de laptop kroop om het uit te werken. Ondertussen maakten de kinderen in de klas ieder een tekening bij het verhaal.

Met dit idee won ik een prijs, waardoor ‘ons’ boek werd uitgegeven! Zo kreeg elk kind een eigen exemplaar van ‘Timo en de tijgers’, én we kwamen in de krant en op het nieuws van Omroep Brabant. Wat een feest was dat.

Ik gunde mijn dochter eenzelfde ervaring, dus schreef ook met haar klas (groep 4) een boek: Suus en de Chocoloco’s. Deze keer zonder de aandacht in de pers, maar nog steeds een groot feest en een klas voor trotse kinderen, die elk een eigen boek kregen mét hun tekening erin.

De Bibliotheek in Eindhoven hoorde van dit project, en vroeg me ook daar een workshop te verzorgen en een boek te schrijven met een groep kinderen. En wat bleek: ook een groep onbekende kinderen kon samen zo’n mooi verhaal bedenken!


Een paar dingen vielen me op tijdens deze schrijfprojecten:
  • Elk kind deed mee. En elk kind was zó trots met het eindresultaat: een verhaal waarin zijn / haar ideeën terugkwamen, en waar zelfs een tekening in stond!
  • Het bedenken van het verhaal zorgde niet alleen voor een heleboel fantasie en ideeën bij de kinderen; zij beseften ook ineens dat zo dus boeken worden geschreven! Gewoon, door de ideeën en verhalen in je hoofd op papier te zetten. Of, zoals een moeder me vertelde:

Sinds jij in de klas bent geweest, schrijft ze elke dag verhalen. Er is een wereld voor haar opengegaan.


De drie ervaringen zorgden ervoor dat het bleef kriebelen: ik wilde meer kinderen laten kennismaken met de magie van het bedenken en opschrijven van verhalen. En zo ontstond de Fijn-schrijvers: een plek voor creatieve kinderen die willen leren hoe je verhalen schrijft. Een plek waar ze leeftijdsgenoten ontmoeten die ook van verhalen houden.


Van zelf schrijven naar meer lezen

Maar Fijn-schrijvers gaat verder. Kinderen lezen steeds minder. Terwijl het zo leuk is om in een andere wereld te duiken, en om je helemaal te verplaatsen in een hoofdpersoon! Ik heb gezien hoe de liefde voor verhalen wordt aangewakkerd door zelf mee te werken aan een boek. Daarom wil ik zoveel mogelijk kinderen laten ervaren hoe tof het is verhalen te bedenken en te schrijven. Dat doe ik door het ‘Schrijven met kinderen’ project, waarbij ik samen met een schoolklas een verhaal schrijf, op zoveel mogelijk scholen aan te bieden.

Meer weten over die projecten? Neem dan vrijblijvend contact op, ik vertel er graag meer over!


Meer over mij:
  • Ik ben 47 jaar en moeder van een zoon (2007) en dochter (2009).
  • Ik woon in Eindhoven (Stratum) en werk als zelfstandig communicatieadviseur en tekstschrijver (zie ook www.vrijenhoekonline.nl). Dat combineer ik met mijn Fijn-schrijvers activiteiten.
  • Ook werk ik aan een kinderboek, deel één van een serie voor kinderen van 9-12 jaar.
  • Ik heb verschillende schrijfcursussen en -workshops gevolgd, onder andere bij Wim Daniëls en Anke Kranendonk, en de cursus tot schrijfdocent bij Marelle Boersma.
  • Met mijn verhaal ‘Overdonderd’ won ik een plek in de spannende verhalenbundel ‘De Rommelzolder’ van Uitgeverij Neckar.

Zij gingen je voor:

Timo en de tijgers, Suus en de Chocoloco’s en Max, Maud en Mara: bekijk hier welke boeken ik al schreef met andere schoolklassen en kindergroepen.