Fijn-schrijvers

Fijn-schrijvers: voor scholen

Boekschrijfprojecten


Als aanvulling op de reguliere taal- en wereldoriëntatielessen. Bij een jubileum. Als afscheid van groep 8. Als onderdeel van thema’s als lentekriebels, pesten of de Kinderboekenweek. Het met elkaar bedenken van een verhaal en schrijven van een heus boek past eigenlijk altijd!

Ik kwam er achter dat schrijven MET kinderen nóg leuker is dan schrijven VOOR kinderen. Sindsdien heb ik verschillende boeken geschreven met schoolklassen en als workshop bij de bibliotheek. Het resultaat: ieder kind krijgt een eigen boek, heeft meegedacht met het verhaal én zijn of haar tekening staat erin als illustratie!


Hoe kan lezen nou niet leuk zijn, als je het verhaal zelf hebt bedacht??


Aanpak

Met school overleg ik een thema / aanleiding voor het verhaal. Tijdens een eerste brainstorm (1 à 1,5 uur) bedenk ik samen met de klas / groep wie de hoofdpersonen zijn, hoe ze heten, hoe ze er uit zien. We bespreken het probleem en zoeken natuurlijk naar een mooie oplossing! Met alle ideeën ga ik aan het werk en schrijf ik het verhaal. Tussendoor kom ik een keer terug om voor te lezen en zo nodig verder te brainstormen. Ondertussen maken de kinderen de tekeningen bij het verhaal. Het geheel wordt opgemaakt en gedrukt als boek. Aan het einde krijgt ieder kind een eigen exemplaar mee naar huis!


“Marjolein haalt met haar boekschrijfproject de grenzen van schoolvakken weg. Culturele, beeldende en talige competenties worden versterkt en de betrokkenheid van de leerlingen is groot, omdat er naast een waardevol proces ook een mooi, tastbaar eindproduct is.
We hebben onze leerlingen niet alleen zien groeien op creatief vlak, maar ook in samenwerking en zelfs zelfvertrouwen, omdat ongekende talenten werden aangesproken en ontwikkeld.” >>Marvin Corneille, Cultuurcoördinator OBSH

Meer weten over dit project? Neem vrijblijvend contact op, ik vertel er graag meer over!

Eerdere projecten

Kijk hier voor een overzicht van de boeken die ik schreef samen met scholen:


Schrijfworkshops op school

Schrijven moet vooral (weer) leuk zijn! Ook als je niet goed bent in taal en spelling. Want foutloos geschreven wil niet zeggen dat het een spannend verhaal is, toch? Het begint allemaal met fantasie. En het goede nieuws is: fantasie hebben we allemaal.

Ik geef eenmalige workshops van 2 uur en / of series van drie of vier keer 2 uur, gericht op creatief schrijven. We werken vooral aan het gebruiken van de eigen fantasie: hoe bedenk je een leuk / grappig / spannend verhaal, welke elementen moet zo’n verhaal hebben (personage, plaats, probleem en oplossing) en hoe bouw je een verhaal op (begin – midden – eind)? De workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 6.

Meer weten over mijn schrijfworkshops op basisscholen? Neem vrijblijvend contact op, ik vertel er graag meer over!