Fijn-schrijvers

Fijn-schrijvers: voor ouders

Je kind is fantasierijk, creatief, met een hoofd vol verhalen die eruit willen, moeten misschien zelfs. Tijd voor een schrijfcursus voor kinderen!

Hoe zet je die fantasie om in een écht verhaal, wat komt daarbij kijken? Hoe begin je? Wat vertel je wel, wat niet, en wanneer is het verhaal klaar? Hoe bedenk je een interessant hoofdpersonage? Hoe maak je je verhaal spannend, en hoe houd je het boeiend voor de lezer?


Schrijfcursus voor kinderen van 8 – 12 jaar

Al die vragen komen aan bod in de Fijn-schrijvers schrijfcursus of -workshop voor kinderen. In de workshop gaan we natuurlijk zo snel mogelijk zelf schrijven, maar komt zeker ook theorie aan bod. In een cursus (3 middagen) hebben we wat meer tijd om met die theorie te spelen en doen we wat schrijfoefeningen, voordat we aan de slag gaan met het uiteindelijke verhaal.


Mijn zoon heeft inmiddels een verhaal met 10 hoofdstukken geschreven. De inspiratie bleef maar komen!

moeder van Guus

Waarom is creatief schrijven belangrijk voor kinderen?

Natuurlijk is het gewoon gezellig, zo’n middag met andere kinderen creatief bezig zijn. En leuk om leeftijdsgenoten te leren kennen, die dezelfde hobby of passie hebben. Maar naast ‘leuk’ is schrijven voor kinderen ook belangrijk:

  • Het zorgt ervoor dat lezen weer leuk(er) wordt. Als je zelf veel met verhalen bezig bent, zijn verhalen van anderen ook interessanter!
  • Het verbetert de taalontwikkeling en zorgt voor een grotere woordenschat.
  • Kinderen leren zichzelf uitdrukken, hun gedachten structureren en hun verbeelding aan het werk zetten (bron: Kwestie van lezen van Stichting Lezen).
  • Schrijven kan ook bij kinderen een uitlaatklep zijn, een manier om teleurstellingen, verdriet en trauma’s te verwerken.

Overzicht schrijfworkshops en schrijfcursussen voor kinderen

In het najaar staan de volgende workshops en cursussen gepland:

Workshops Bibliotheek Eindhoven:

Zondag 11 september, 14:00 – 16:00 uur:
In de Week van Lezen en Schrijven (8-14 sept) gaan we aan de slag met het thema ‘Sprookjes’. Welke ingrediënten zitten in elk sprookje, en welk sprookje zou jij gebruiken om jouw eigen verhaal te schrijven? Wie wordt jouw hoofdpersoon, wie jouw slechterik? En wanneer is je verhaal echt af? Je leert het in deze gezellige workshop!
Meer informatie en aanmelden via de site van de bibliotheek

Zondag 30 oktober, 14:00 – 16:00 uur:
In de herfstvakantie gaan we Gi-Ga-Groene verhalen schrijven, in het thema van de Kinderboekenweek. Waar denk jij aan bij Gi-Ga-Groen, en hoe schrijf je eigenlijk een leuk, grappig of spannend verhaal? Dat leer je in deze workshop.
Meer informatie en aanmelden via de site van de bibliotheek

Cursus Bibliotheek Helmond:

27 sept – 4 & 11 okt, 15:30 – 17:00 uur:
In aanloop naar de Kinderboekenweek 2022 gaan we werken met het thema Gi-Ga-Groen. We komen drie keer bij elkaar en leren een goed verhaal op te bouwen. Wie zijn je personages, hoe bouw je spanning op? Na deze cursus heb je een mooi, grappig of spannend verhaal geschreven.
Meer informatie en aanmelden via de site van de bibliotheek